Elbilar i USA – Fiat fasar ut diesel, elbilar säljer allt bättre, fler jobb och snabbladdningsstationer

Jaguar I Pace, modell 2018
Jaguar I Pace, modell 2018

 

Jaguar annonserar att de ska producera sin egen elbil I-Pace

Den nya elbilen debuterade först online, men ska visas under Geneva Auto Show som går av stapeln mellan den 8:e och 18:e mars. Elbilen ska ha ett 90 kWh-batteri som ger fordonet en räckvidd på 38 mil. Jaguar uppger att kunderna ska kunna ladda upp ett tomt batteri till 80% på 40 minuter på en snabbladdningsstation. En laddare för hemmet når 80% laddningskapacitet på 10 timmar, skriver Electrek. Priset blir 718,000 kr för en I-Pace.

Fiat Chrysler Automotive (FCA) kommer att fasa ut dieseldrivna bilar till 2022

Detta sammanfaller med FCA:s vision att de flesta av företagets fordon ska vara eldrivna år 2025. FCA producerar: Jeep, Dodge, Ram, Chrysler, Maserati, Alfa Romeo och Fiat. Planen att fasa ut diseltrivet startar i år och den ska rulla under 4 år. Beslutet kommer utav att FCA nyligen kommit överens om en förlikning med U.S. Department of Justice om att återkalla 104,000 fordon och betala en ansenlig böter efter att FCA försökt fuska med emissionssiffror. The Verge har skrivit mer om händelseutvecklingen.

Amerikansk transportstyrelsen (DoT) beslutar om ljudregel för elbilar

Från och med 2020 måste alla elbilar och hybridbilar avge ett ljud för att bryta tystnaden i hastigheter upp till 30 km i timmen. Syftet är att förvarna gående så att dessa uppfattar att ett fordon är på ingång. Bakgrunden är att många olyckor skett där fordon kört på gående, cyklister och blinda eftersom dessa fordon är så tysta vid låga hastigheter. Regeln hittades på under Obama-regimen, men bromsades då av biltillverkarna, skriver The Verge och Reuters.

Porsche Mission E - modell 2018
Porsche Mission E – modell 2018

 

Porsche ska installera snabbladdningsstationer för modell Mission E

På bara 20 minuters laddningstid kommer de nya 800-voltladdningsstationerna att ge extra 40 mils räckvidd. Många tror att Porsches modell Mission E kommer att matcha Teslas bästa bil. Porsche har idag endast 6 stycken snabbladdningsstationer i hela USA. Tesla erbjuder vissa av sina kunder (early adopters) gratis snabbladdning, men så kommer inte att bli fallet för Porsches nya kunder, skriver USA Today.

Dyson har skapat 700 elbilsjobb

Dyson mest känt för sina dammsugare har gett sig in på elbilsmarknaden. Beslutet togs 2017. Företaget engagerade därför 400 personer för att ta fram en ny elbil, men ytterligare 300 nya jobb skapades under 2017. Dysons elbilsprojekt startade i Malmesbury i England. Än så länge har inte företaget beslutat om var elbilarna ska massproduceras, rapporterar BBC.

General Motors GM Cruise AV Chevy Bolt
General Motors GM Cruise AV Chevy Bolt

 

Chevrolet Bolt var den mest sålda elbilen i Kalifornien 2017

Enligt siffror från California New Car Dealers Association såldes eller leasades 13,487 stycken Chevrolet Bolt i Kalifornien under 2017. På andra och tredje plats kom Tesla Model S (11,813) respektive Tesla Model X (6,910). Försäljningen av Tesla Model 3 har inte kommit igång. Totalt sett steg år 2017 antalet registreringar av elbilar med 30,4 procent i jämförelse med 2016. Hela 51,225 elbilar registrerades. Kalifornien är en av de största elbilsmarknaderna i USA, skriver San Francisco Chronicle.

Text: Dieseltrim Bilverkstad Bromma