Volvo ska dela realtidsdata för att förebygga trafikolyckor – Start 2018

Volvos infotainment- och riskvarningssystem Sensus - Bild: Volvo
Volvos infotainment- och riskvarningssystem Sensus – Bild: Volvo

 

Övervakningsteknologi kan användas för en rad konstruktiva ändamål som att övervaka vad fordon uppfattar i trafiken. Nu ska Volvo Cars och Lastvagnar dela realtidsdata med varandra för att förvarna om trafikincidenter och därmed preventivt förhindra olyckor. Infotainmentsystemet kallas Sensus.

Text: Dieseltrim Bilverkstad Bromma

Volvos fordon ska dela säkerhetsdata i realtid

Med start under 2018 ska anonymiserat data (enligt GDPR) delas mellan Volvo-lastbilar och Volvos personbilar vilka utrustats med ett riskvarningssystem som kan starta varningsblinkers i andra uppkopplade bilar.

Målet är att nå upp till en kritisk massa av uppkopplade fordon för att förbättra den totala trafiksäkerheten. Ju fler online-fordon, som delar säkerhetsdata i realtid, desto högre trafiksäkerhet uppnås.

”Att dela säkerhetsdata i realtid baserat på vår uppkopplade säkerhetsteknik kan bidra till att undvika olyckor”, säger Malin Ekholm, Vice President för Volvo Cars Safety Centre.

Volvo försöker nu utvidga olika samarbeten med andra fordonstillverkare, partners som delar Volvos engagemang för trafiksäkerhet, skriver Vi Bilägare.

Det som kallas Volvo Cars system som infördes 2016 och redan är standard för 90- och 60-serierna samt XC40 gör att varningsblinkers kan aktiveras via signalering vid en olycka mellan alla bilar i närheten genom cloud computing i molnet.

Volvo integrerar Googles tjänster – ökar säkerheten ytterligare

Igår meddelade även Volvo att bilföretaget ska integrera Google Assistant, Google Play Store, Google Maps och andra tjänster i nästa generation av infotainmentsystemet Sensus.

Sensus är Android-baserat och det betyder att nya appar och uppdateringar kommer att vara automatiskt tillgängliga i realtid. Volvo-bilar ska därmed bättre kunna reagera på kundernas behov, visa förarna aktuell information och erbjuda förutsägande tjänster.

Med hjälp av Google Assistant, som är ett centralt röstgränssnitt, kan föraren styra: luftkonditioneringen, musikuppspelning och skicka meddelanden mm. Integrationen eliminerar störande moment för föraren och trafiksäkerheten förbättras.

Google Maps ger nästa generations Sensus uppdaterad kart- och trafikinformation i realtid vilket ger föraren färsk information om trafiksituationer längre fram på vägen. Alternativa resvägar förslås och trafiksäkerheten förbättras ytterligare, enligt ett pressmeddelande från Volvo.

Text: Dieseltrim Bilverkstad Bromma