10 praktiska tips för att spara bensinpengar

10 praktiska tips för att spara bensinpengar

Bilverkstad.cc kollade in de bästa tipsen på nätet för att spara bensinpengar. De sammanställs här i en praktisk lista för att spara både dina bensinpengar och miljön. 

1. Kör lugnt i trafiken

Planera din körning för att undvika onödiga inbromsningar, filbyten och accelerationer. Kör lugnt och smidigt. Använd bromsen mindre, flyte med trafiken och låt bilen använda sin rörelseenergi. Du kommer att förbruka betydligt mindre bränsle och färden blir både säkrare och avslappnad.

2. Använd höga växlar

Att bilkörning på låga varvtal är dåligt för motorn är en myt skriver Volkswagen.com. Vid start försök att lägga i tvåan snabbt redan när fordonet flyttat sig motsvarande sin egen längd. Hoppa även över en växel när du växlar om situationen tillåter det. Välj därefter högsta möjliga växeln vid all körning för att spara bensinpengar. Du kan tom test att köra på femte växeln när du kör 50 km per timme. Du hör på motorljudet om det går bra. Detta kommer att minska både buller och bränsleförbrukning.

3. Motorbromsa och utnyttja bränsleavstängningen

Släpp gasen och rulla utan att trycka ned kopplingen. Då motorbromsar du. Bränsleavstängning innebär att bränsletillförseln till motorn stoppas. Dra nytta av motorns bromsverkan tex i nedförsbackar eller när du närmar dig ett rödljus.

4. Spara bensinpengar genom att rulla fritt

Du använder mindre bränsle genom att trycka ned kopplingen så att du kan att rulla långa sträckor tex i nedförsbackar och fram till rödljus.

5. Använd bilens bekvämligheter lagom

Var försiktig med luftkonditioneringen (AC) om du vill spara bensinpengar, som förbrukar en del bensin. En AC förbrukar upp till 2 liter per mil även vid låga hastigheter. Sänk temperaturen och bränsleförbrukningen genom att vädra fordonet före resan. Kör med fönstren öppna åtminstone under en kort tid för att släppa ut värmen. Även sätesvärme och bakrutevärmare förbrukar bensin.

6. Kontrollera regelbundet däcktrycket

Genom att ha rätt däcktryck minskar rullmotståndet. Dåligt lufttryck kan leda till 15% av den totala bränsleförbrukningen. Du hittar det rekommenderade däcktrycket på insidan av tanklocket. När du ska köpa nya däck, välj däck med minsta möjliga rullmotstånd. Du kan spara upp till 3% av bränslet.

7. Starta med varm motor och undvik korta körsträckor

Motorn använder mycket bränsle när den är kall. Om du ofta kör korta sträckor kan bränsleförbrukning vara så hög som 3 liter per mil. Det handlar om att motorn måste ha rätt arbetstemperatur. Låt inte bilen stå på tomgång för att värma upp. Att värma upp bilen innan körning ökar förbrukningen, är tekniskt onödigt och olagligt.

Använd motorvärmare. En kallstart innebär ökad bränsleförbrukning och ger mer avgaser. En motorvärmare sparar upp till en deciliter bränsle vid varje enskild körning.

8. Använd olja med låg viskositet dvs som är lättflytande

En välsmord motor med lättflytande olja producerar mindre utsläpp och är speciellt bra vid kallstart och korta resor. Lättflytande olja kan minska bränsleförbrukningen med upp till 5% jämfört med tjockare oljor. Man sparar i längden pengar med en lättflytande olja även om den är dyrare.

9. Kör aerodynamiskt

Lågt luftmotstånd innebär alltid låg bränsleförbrukning. Ju snabbare du kör desto viktigare är bra aerodynamik. Takbox och cykelställ innebär ökat luftmotstånd. En ökning med 33% av luftmotståndet ökar bränsleförbrukningen med 2 dl per mil vid 120 km/h, skriver Volkswagen.com.

10. Undvik onödig extravikt i fordonet

Varje extra kilo bagage i bilen kostar bränsle. En extra vikt på 100 kg ökar bränsleförbrukningen med upp till 0,3 dl per mil. Det text ingen anledning att köra runt med en full bensintank i bilen.

Text: Bilverkstad.cc | Källor: Volkswagen.com, Alltomspara.se, Dagens-tips.com och Aftonbladet.se