Vågar du åka självkörande bil utan ratt och pedaler? USA lanserar Cruise AV 2019

General Motors (GM) planerar att börja masstillverka självkörande bilar som saknar ratt och pedaler redan 2019. Cruise AV ska baseras på Chevy Bolt som har en självkörande dator, Cruise Automation och annan teknik som möjliggör självkörning. Tekniken testas redan i San Francisco and Phoenix.

GM kommer att marknadsintroducera de nya rattfria bilarna som ride-hailing-fordon som ska skiljas från ride-sharing.

  • Ride-hailing betyder att en person kallar in en självkörande bil som plockar upp denne för en persontransport till slutdestinationen. Priser baseras på tid och sträcka som avverkas, typ som en förarlös taxi.
  • Ride-sharing innebär att flera passagerare delar på ett fordon och kostnaderna för att minska trafik och utsläpp samt minska risken för köbildning.

GM kommer att börja med att introducera Cruise AV 2019 i flera amerikanska städer och till dess är förhoppningen att amerikanska myndigheter ska vara klara med regleringar och lagar.

US News skriver i artikeln ”Trump Administration Moving Forward on Self-Driving Vehicles” att eftersom det saknats nationella standardregleringar för självkörande bilar ute på vägarna har de olika staterna tagit fram sina egna regler, något som irriterat bilindustrin som menar att det blir svårt att hantera skillnaderna mellan de olika staternas regelverk.

I onsdags meddelade USA:s sekreterare för den amerikanska transportstyrelsen Elaine Chao under Consumer Electronics Show att landet ska försöka samordna arbetet genom att införa frivilliga federala riktlinjer. Chao uppger även att man ska ta allmänheten till hjälp för att lyckas.

Industrin som vill snabba på försäljningen på marknaden hoppas att de nya riktlinjerna ska samordna de olika amerikansk staterna när det regleringen av gäller självkörande bilar, lastbilar och även tåg. Allt tyder på att regeringens regler kommer att styra över staternas försök att skapa egna regelverk.

Problemet för bilindustrin är nämligen att vissa stater försöker göra gällande att det måste finnas en mänsklig förare som kan ta över kontrollen i en självkörande bil, något som blir omöjligt om bilen saknar ratt och pedaler.

GM försöker därför påverka National Highway Traffic Safety Administration så att det skapas undantag i den nuvarande standarden.

Text: Dieseltrim Bilverkstad Bromma

Cruise AV