Självstyrande bilar är en biljonmarknad full av möjligheter

Kolla, inga händer och inga fötter, skämtar Steve Mahan som förlorat 95% av sin syn när han kör. Det spelar ingen roll. Hans Toyota Prius utrustad med autopilot som styr, bromsar och gasar samt hittar helt själv till den lokala restaurangen i San Jose, Kalifornien.

Google autopilot carBilen är utrustad med teknik framtagen av Google. Projektet startade redan 2010 med syftet att göra bilkörning säkrare, roligare och mer effektiv genom förarlöshet. Google känner sig säkra på att självkörande bilar är säkra efter att ha testat datorstyrd bilkörning i 32,000 mil.

När Steve Mahan kör sin bil till restaurangen följer bilen en noga inprogrammerad körsträcka, men bilen måste ändå vid trafikljus och korsningar veta i realtid vad som händer. Det sker med hjälp av laser och radar som sitter monterade i en roterande liten box på taket.

Google tror att tekniken kan utvecklas så att betydligt svårare körning under varierande förhållanden kan utföras helt datoriserat och marknaden förutspås bli astronomiskt stor.

Så här skriver Chunka Mui för finanstidningen Forbes:

”In fact, the driverless car has broad implications for society, for the economy and for individual businesses. Just in the U.S., the car puts up for grab some $2 trillion a year in revenue and even more market cap. It creates business opportunities that dwarf Google’s current search-based business and unleashes existential challenges to market leaders across numerous industries, including car makers, auto insurers, energy companies and others that share in car-related revenue.”

Text: Bilverkstad.cc (Dieseltrim Bilverkstad i Bromma)