Hyundai lanserar första serietillverkade vätgasbilen Hyundai ix35 Fuel Cell

Hyundai ix35 Fuel Cell
Hyundai ix35

Hyundai blir första globala bilproducenten att serietillverka utsläppsfria fordon. Modellen heter Hyundai ix35 Fuel Cell och startskottet för serieproduktionen blir december 2012.

Hyundai blir nu den första stora fordonstillverkaren som producerar ett utsläppsfritt fordon för kommersiellt bruk, skriver Vi Bilägare. Bilen kommer till Sverige så småningom och till en början kommer vätgasbilen till leasingmarknaden.

Hyundai meddelar att företaget redan skrivit leasingavtal med både svenska och danska kommuner i Norden. Första målsättning är att tillverka 1000 exemplar fram 2015 och nästa delmål är 10 000 exemplar. Priset är ännu okänt.

Bränslet är vätgas och tekniken kallas bränslecell

Så här fungerar tekniken: Hyundai ix35 Fuel Cell drivs av en elmotor som laddas av vätgas via bränslecellerna. Det enda utsläppet är vanlig ofarlig vattenånga. Bilen blir därmed utsläppsfri och EU:s mål att minska utsläppen med 80 procent till 2050 nås enkelt med dessa bilar, om bara Hyundai ix35 Fuel Cell rullade på vägar och gator.

Elmotorn ger ett ”acc” från noll till 100 km/tim på 12,5 sekunder. Toppfart blir 160 km/tim. Räckvidden är hela 588 kilometer och det tar bara ett par minuter att fylla tanken.

Text: Bilverkstad.cc (Dieseltrim Bilverkstad i Bromma)