HVO-diesel kommer – den vegetabiliska dieseln

  Tidningen Vi Bilägare fick frågan från en läsare om det är lämpligt att använda HVO-diesel i Skoda. Vi Bilägare skriver att mycket få biltillverkare godkänner HVO100 eftersom det finns skillnader mellan vanligt dieselbränsle och HVO. Tidningen hänvisar sedan till ett svar från Skoda.

  HVO står för “Hydrerad Vegetabilisk Olja” som ersätter fossil diesel. HVO är en förnybar diesel framställd av restprodukter och avfall. Helena Fornstedt som är ansvarig för drivmedel hos Circle K säger att det är en stor utvecklingen att gå över till HVO-diesel.

  ”Det pågår tester med HVO100 inom koncernen och vi på Skoda deltar givetvis med stort intresse. Något beslut är dock ännu inte taget och testerna pågår fortfarande, men det är en aktuell fråga som vi arbetar intensivt med. Men för närvarande godkänner inte Skoda HVO100.” – Erik Gustafsson, Skoda Sverige

  Veckans Affärer skriver:

  ”I Circle K:s stationsnät finns produkten i två former – dels ‘HVO100’, som till 100 procent består av biodiesel och främst riktar sig till tung trafik samt för vissa bilmärken som redan nu har godkänt den hundraprocentiga produkten. För alla andra dieselbilsförare finns produkten inblandad i den vanliga dieseln, vilket bara sänker klimatpåverkan med 33 procent.” – Veckans Affärer

  Sammanställning: Dieseltrim Bilverkstad Bromma