Fiat Panda Cross får högt betyg av Auto Express

Fiat Panda Cross finns nu på marknaden och bilen har gått igenom en långtidstest genomförd av brittiska Auto Express. Betyget blir högt för bilen, men infotainment-systemet från Microsoft får ett hårslitande underkänt. Det är krångligt. Det skriver Auto Express i en artikel från 21 augusti 2015. Priset för bilen ligger på cirka 160 000 kr. 

Text: Dieseltrim Bilverkstad i Bromma | Video: FiatUK | Läs mer på Fiat.co.uk Panda Cross

Betyget blir en fyra på en femskala. Auto Express sammanfattar med orden:

”It has some annoying traits, but the Panda Cross is a great car. Being a practical city car with the bonus of an excellent four-wheel-drive system certainly makes it stand out from the crowd. The sprightly engine means it’s fun to drive, even if it’s not the most economical choice.”

Föregångaren till Fiat Panda Cross är Panda 4×4 och den första versionen av Panda Cross kom 2014.

Om infotainment-systemet skriver Lesley Harris för Auto Express:

”While the driving experience is hard to fault, the infotainment system has left me and others pulling our hair out. Fiat’s Blue&Me set-up was developed with tech giant Microsoft a decade ago, but it’s not the most user-friendly system on the market.”

Krocksäkerhet

När det gäller krocksäkerhet fick tyvärr Fiat Panda Cross betyget tre av fem, skriver Auto Motorsport i en artikel från juni 2015. Fiat måste till en början byta krockkudden till en säkrare.

”Här blåstes inte krockkudden ut tillräckligt mycket och huvudet går därför ”genom” krockkudden och slår i ratten. Över huvudtaget är skyddet för överkroppen dåligt.”

Kompetent off road-bil

Tekniken Värld förklarar några viktiga tekniska off road-egenskaper:

”Standard är diffbroms på båda axlarna och en ”Driving Mode Selector”, ett vred som låter föraren välja mellan tre olika körprogram. Normalläget är ”auto” som automatiskt väljer den kraftdistribution som för ögonblicket är mest effektiv.”

Det här betyder att Fiat Panda Cross i princip är framhjulsdriven och vid behov låter bakhjulen få grepp. Bilen kan även ställas in i läge off-road. Då blir bilen konstant fyrhjulsdriven och förblir så upp till 50 km/timme.

Bilen kan även ställas in i läge: ”Hill Descent Control” (HDC), vilket betyder utförsläge. Då slipper föraren tänka på gas och broms. Bilen håller i HDC-läge 5 km/timme och föraren kan koncentrera sig på att styra över ojämnheter i nedförsbacken.

”Fiat Panda Cross klarar motlut på hela 31 grader, och frigångsvinklarna – 24 grader i fronten och 34 grader bak – är nästan i klass med riktiga offroad-modeller”, skriver Mikael Stjerna för Tekniken Värld.

Text: Dieseltrim Bilverkstad i Bromma

Fiat Panda Cross - Foto: Fiat.com