Tesla Motors visar vägen – Nya elbilstrenden behöver många batteriladdningsstationer

tesla Motors super charger map

Bilverkstad.cc spanar vidare på den kommande elbilstrenden, den som redan har startat. Ett behov som nu måste uppfyllas i alla de länder som vill satsa på att bygga upp elbilsnationer är utbyggnaden av infrastrukturen bestående av batteriladdningsstationer. Tesla Motors som tagit initiativ att bygga marknaden visar vägen.

Tesla-SverigeRedan idag finns 99 laddningsställen på strategiska avstånd i USA. Det låter inte som många, men eftersom Teslas maskiner har lång räckvidd per laddning behöver stationerna inte ligga så tätt, även om det är en fördel. Denna förtätning av nätet bestående av supercharger-stationer kommer dock att dubblas redan under 2104. På kartan ovan syns de laddstationer som ska stå klara under 2014. Det tar 20 minuter att ladda halva batteripacket med en supercharger. Det räcker för att du med marginal ska nå nästa laddningsstation i relation till befintliga laddningsstationer.

I Sverige fins idag endast 2 laddningsstationer med supercharger, men vintern 2014-2015 ska det bli 11 stationer. I annat fall får du ladda bilen hemma över natten eller på jobbet över dagen. Om du inte har tid att vänta 20 minuter för att få en halvladdning kan du på använda Teslas swap-lösning. Hela batteriepacket byts på 90 sekunder. Det är i skrivande stund oklart om och när denna lösning finns tillgänglig på alla stationer.

Årets bil 2013: Tesla Model S

Inte nog med att Tesla Motors har den finansiella kraften att bygga detta batteriladdningsnät, sedanen Tesla Model S lyckades även få utmärkelsen årets bil 2013 av Mototrends.com en av de ledande bilsajterna i USA. Testerna av farkosten visar på imponerande prestanda eller vad sägs om att du kan köra sträckan Las vegas – Los Angeles på en enda laddning, en sträcka på 435 kilometer, vilket imponerar för att gälla en elbil även om sträckan är ungefär hälften av vad de flesta bensinbilar klarar på en tankning.

Mototrends.com bedömer kandidatbilarna efter 6 kriterier och Tesla Model S var bäst på alla för år 2013.

  1. Performance in intended function
  2. Engineering excellence
  3. Efficiency
  4. Safety
  5. Value
  6. Advancement in design

Spanare: Bilverkstad.cc (Dieseltrim Bilverkstad i Bromma)

Mer om Tesla Motors supercharger-nät

Tesla Model S

Tesla Model S