C1 – en elektrisk och självbalanserande motorcykel med bilegenskaper

Motorcykelns fördelar handlar om manövrerbarheten, styrkan, snabbheten och friheten i biker-livsstilen, men samtidigt kan fordonet lätt välta, föraren är utsatt för väder och vind och många trafikolyckor är dödliga. Nu kommer motorcykeln C1 som förenar det bästa av motorcykeln och bilen.

Föraren på den futuristiska motorcykeln C1 sitter i en liten skyddande kupé med plats för två personer. Det självbalanserande fordonet har två inbyggda gyroskop i chassit som gör att fordonet förblir stående vid stillastående likväl som vid en påkörning. Dessutom är motorcykeln helt elektrisk. Ur flera avseenden är C1 från företaget Lit Motors ett innovativt underverk.

Daniel Kim, Lit MotorsHjärnan bakom C1 är designern, grundaren och VD:n på Lit Motors, Daniel Kim från Kalifornien. Daniel Kim berättar för Gizmag att han rest runt i världen under ett år under vilket han pratat med människor om hur de ser på transporter och fordon. Han fick nya idéer.

Företaget Lit Motors som kommer att börja serieproducera C1 under 2013 tror att utgångspriset för en C1 kommer att hamna på 160,000 kr, men att det kommer att sjunka under 2014 för att landa på en prislapp runt 110,000 kr för privatkonsumenten.

Lit Motors föreställer sig att de ska ta fram olika versioner av fordonet som passar olika regionala marknader.

Drivkraften sitter i två elektriska hubmotorer placerade i bägge hjulnaven. Topphastigheten ligger på minst 190 km/timme och beroende på val av batteri når motorcykeln mellan 24 och 35 mil på en full laddning.

Under huven finns mycket mer. Gyroskopen i C1 förhindrar motorcykeln från att välta och den kan tom stå helt stilla utan synbar ansträngning. De roterande hjulen i gyroskopen samlar upp kinetisk energi vid inbromsning, bibehåller därmed fordonets stabilitet och laddar samtidigt upp batteriet. C1 kommer självklart att vara ständigt uppkopplad till internet och förse föraren med realtidsinformation om trafiken.

”We’re creating a safe motorcycle, and that’s never been done in the way that we’re doing it, where it’s also incredibly efficient” säger Daniel Kim till Gizmag.

”We’re trying to open up safety to a huge market of 200 million motorcyclists, daily in the world. We have a huge market, and I think we could have a lot of impact.”

Ryan James som är marknadsansvarig på Lit Motors säger till News York Times att C1 primärt kommer att locka köpare mellan 45 och 60 år som vill ha en trafiksäker motorcykel. Personer i det ålderssegmentet är köpstarka.

Text: Bilverkstad.cc (Dieseltrim Bilverkstad i Bromma)

C1 Lit Motors