Svänghjulsteknik från Volvo utmanar hybridbilen 2014?

Svänghjulsteknik från Volvo Foto: Volvo
Volvos Flywheel Kers – svänghjul. Foto: Volvo

Dieseltrims bilblogg sammanfattar här den samlade information som hittills nått medierna om Volvos svänghjulsteknik, ”Flywheel KERS” (Kinetic Energy Recovery System). Bränsleförbrukningen kan minska med upp till 25%.

Volvo testade tekniken under 2012 med goda resultat. Andra bilföretag som lyckats är Jaguar och Porsche.

Volvos svänghjulsmetod består av en svänghjulskonstruktion som är monterad på bakaxeln som den vanliga motorn inte driver. Svänghjulet som roterar i ett vakuum är 20 cm i diameter, består av kolfiber och väger 6 kilo. Vid inbromsning roterar svänghjulet upp till 60,000 varv per minut. Samtidigt stängs förbränningsmotorn av. När bilen ska accelerera överförs svänghjulets rörelseenergi till bakaxeln. Accelerationen kommer helt från rörelseenergin som svänghjulet laddat upp. Det förklarar Mattias Rabe på Teknikens Värld.

Svänghjulsteknik mest effektiv vid stadskörning

Svänghjulsprincipen är som mest effektiv vid stadskörning som inkluderar många start, accelerationer och stopp. Då blir bränslebesparingen som störst. Efter att Volvo utfört tester under 2012 visade sig besparingen blir upp till 25%.

Fördelarna i sammanfattning (testbil: V40 T5)

  • Minskad bärnsleförbrukning med upp till 25% vid stadskörning och annan aktiv körning
  • Bilen får 80 extra hästkrafter
  • Snabbare accelerationer (0-100 km/h på 5,5 sekunder)
  • Mindre utsläpp av avgaser
  • Svänghjulets lagrade energi kan helt driva bilen kortare sträckor
  • Svänghjulstekniken är billig att producera och enkel att implementera

”Vi är den första tillverkare som har tillämpat svänghjulstekniken på bakaxeln i en bil utrustad med en förbränningsmotor på framhjulen. Efter de senaste framgångsrika testerna är nästa steg att utvärdera hur tekniken kan implementeras i våra kommande bilmodeller,” säger Derek Crabb, Vice President Powertrain Engineering vid Volvo Car Group.

Första serietillverkade svänghjulsvolvon kan komma 2014

Sannolikt kommer svänghjulstekniken att användas på nya ”SPA-plattformen” (Scalable Product Architecture) som är en flexibel, skalbar bygglåda som täcker in merparten av Volvos framtida bilmodeller, antyder Thomas Berggren för Automotorsport.se. Den första bilmodellen från den nya fabriken är nästa generation Volvo XC90 som lanseras i slutet av 2014 plus nya varianter av V40. Kanske vissa av dessa modeller inkluderar svänghjul.

Text: Dieseltrim Bilverkstad  Bromma