Riskerna ökar 10 gånger om du kör arg – Bilverkstad i Bromma

bilkrasch

BILVERKSTAD I BROMMA. En undersökning i USA utförd av forskare från Virginia Tech hade samlat ihop statistik från fler än 1600 olyckor. Materialet visar att humöret är en viktig faktor för trafiksäkerheten. Totalt omfattade undersökningen data från fler än 3500 personer. Det skriver Vi Bilägare idag.

”Att risken ökar med hastigheten är knappast någon överraskning, enligt studien ökar risken för allvarliga olyckor 13 gånger om det går mycket för fort. Exakt hur fort det är framgår inte. Nästan lika illa är det att köra arg, ledsen eller på annat sätt upprörd. Det ökar olycksrisken nästan tio gånger.”

Tidningen skriver att nyttjandet av en mobiltelefon, GPS eller bilstereo ökar olycksrisken med 100%. Studien i USA visar även att en typisk genomsnittsförare utför distraherande handlingar nästan halva körtiden, men att prata med barnen i baksätet minskar olycksrisken. Det kan dock bero på att föräldrar med barn i bilen kör försiktigare i största allmänhet.

Tom Dingus som var projektledare för undersökningen i USA säger att denna typ av undersökning är viktig eftersom det sker en olycksökning bland yngre förare. De utsätter sig för fler distraktionsmoment under bilkörningen. ”Om vi inte minskar på distraktionsmomenten i bilarna kommer nästa generations bilförare vara mer olycksdrabbad”.

Rewrite: Bilverkstad i Bromma