Larm: inkapslade underreden ger ökad rost

Underrede på bil. Foto: Vi bilägare
Underrede på bil. Foto: Vi bilägare

Vi Bilägares larm om rostrisker med inkapslade underreden har fått uppmärksamhet. Nya rutiner vid bilbesiktningar kan inom kort bli verklighet. I veckans podcast-avsnitt diskuteras rostfällorna under nya bilar. 

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) är medveten om problemet. SFVF har därför tillsammans med bilprovningsföretagens branschorganisation (SWETIC) inlett ett samarbete för att se över Transportstyrelsens författningssamling för att söka nya vägar för mer effektiva kontroller, skriver Vi Bilägare.

”SFVF:s förslag är att alla bilar som är över fem år ska besiktigas utan plastskydd i den mån dessa skydd döljer viktiga säkerhetsdetaljer. En demontering och en återdemontering hos de mest inklädda bilarna kan ta allt ifrån en halvtimme till två timmar.”

En rostforskare på KTH delar uppfattningen att plastskydden under nya bilar skapar ny rost.

Text: Bilverkstad.cc (Dieseltrim Bilverkstad i Bromma)  | Foto: Vi Bilägare

Podcast om rostfällorna under bilen