Att tvätta bilen för hand ger oftast bäst resultat och är skonsamt för lacken

Många är oroliga för tvätta bilen i automattvättar eftersom vissa menar borstarna kan repa lacken, men det som all biltvätt har som ett gemensamt problem, oavsett om du automattvättar eller handtvättar, är hur lagret av smuts ska tas bort utan att lacken slipas av smutsen.

Text: Torbjörn Sassersson för Bilverkstad.cc

Oavsett om smutsen tas bort med handsvamp, högtrycksspolning eller roterande automatborstar kommer smutsen att i någon grad alltid att tryckas mot lacken. Antingen kan slipningen ske av lacken genom smuts i svampen, genom att högtrycksstålen pressar smuts mot lacken eller genom att de roterande borstarna gör det.

Högtrycksspolning anses oftast vara den mest skonsamma metoden.

Förr i tiden användes dessutom hårda borstar som i sig repade lacken, men när de byttes ut mot dagens skumplastborstar eller borstar av “wettex-liknande” material försvann åtminstone det problemet.

På olika ställen på nätet diskuteras vad som är bäst för plånboken, vilken metod som ger bäst slutresultat och vad som är mest skonsamt mot bilens lack. Bilentusiasterna i princip hatar automatvättarna. Billigast är att handtvätta bilen, men då måste du tänka på att inte använda en tvättsvamp med sand och smuts i. Är du det minsta osäker köp en ny tvättsvamp.

Även om du vill handtvätta bilen måste du alltid spola av den först, förslagsvis med högtrycksspruta.

En medelväg mellan automattvättning med borstar och det något skonsammare handtvätten är att automattvätta bilen bara med högtrycksspolning, men den allmänna uppfattningen är att den metoden inte får bort den finaste smutsfilmen. Du måste alltså i så fall ändå tvätta bilen med svamp i slutänden.

På detaljnivå kan diskuteras om vinkeln på högtrycksstrålen har betydelse. En flack strålvinkel bör rimligen pressa smutsen mindre mot lacken än en stråle som riktas rakt mot lacken (vinkel 90°).

Många anser att en handtvättad bil med ren svamp, avfettning som fått tid att verka och lösa upp smutsen, en noggrann högtrycksavspolning (med flack vinkel) är mest skonsamt för bilen.

Om du hyr en tvätthall som tar hand om alla föroreningar och rengöringsmedel skonar du dessutom miljön. Glöm inte heller att även skona dina dyra lågskor och händer. Använd stövlar och skyddshandskar.

Filmen ovan är OKQ8:s instruktionsfilm för handtvätt.

Text: Torbjörn Sassersson för Bilverkstad.cc (jag är inte en biltvättexpert)

Relaterat

Motormännens biltvättskola

Motormännen om automattvätt

Gröna bilister om att tvätta bilen

%d bloggare gillar detta: